Teksten van Herentalsebaan (Borgerhout)

Herentalsebaan (Borgerhout) ()

Oude baan die van de Ayendijk naar Herentals voerde. Drukke verkeersweg met twee rijbanen van elkaar gescheiden door een berm met tramsporen, slechts voor een klein gedeelte (pare zijde tot nummer 22) op grondgebied Borgerhout.

Auteurs:  Steyaert, Rita

Herentalsebaan (Deurne) ()

Rijksweg die het zuidelijk deel van de gemeente van de grens met Borgerhout tot de grens met Borsbeek/Wommelgem doorkruist. Deel van de oude heirbaan Antwerpen-Herentals, in 1910 overgenomen door de staat; eerste verhardingswerken in 1812 (tot Waterbaan) en 1851 (volledig).

Tot aan de splitsing met Boterlaar, verbrede geasfalteerde baan met middenberm; heterogene lintbebouwing met burgerhuizen en flatgebouwen, drie tot vijf bouwlagen, vanaf het eerste kwart van de 20ste eeuw: nummer 37 gedateerd 1911, nummer 24, 1913 en nummer 54, 1912. Nummer 27 uit zelfde periode met opengewerkte poorttravee met loggia op beide bovenverdiepingen, de flankerende identieke burgerhuizen met weelderig neo-Lodewijk XVI decor.

Vanaf de splitsing met Boterlaar, smalle gekasseide winkelstraat met heterogene, sterk verhakkelde bebouwing grotendeels opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw: nummer 278 is het enig overgebleven 19de-eeuws arbeidershuis van één bouwlaag; nummer 276, winkelhuis op hoek/Waterbaan: rest uit het derde kwart van de 19de eeuw van vroeger gehucht "De Drie Koningen" met originele bovenverdieping in Second Empire; nummer 370, 1932 naar ontwerp van W. Van den Broeck, met verminkte begane grond. Ter hoogte van nummer 482, zogenaamd "Sint-Annaschool" met kapel en voormalig klooster, opklimmend tot 1892-93: in tegenstelling tot de gelijktijdig gebouwde jongensschool aan de Sint-Rochusstraat werd de meisjesschool direct in steen opgetrokken: ze ontsnapte net aan de krijgserfdienstbaarheden. Nummer 576 (nabij de grens met Borsbeek): zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouwekerkhof der gemeente Borgerhout" (zie opschrift), modo begraafplaats Silsburg van 1885 met rechthoekige bakstenen poortgebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl; verhoogde rondbogige doorgang in rustica-omlijsting onder tentdak met ruiter; zijvleugels met gekoppelde, getraliede rondboogvensters in gelijkaardige omlijsting en zijpuntgevels met aandak.

Auteurs:  Plomteux, Greet