Jules Moretuslei

Beschrijving

Gedeelte van de Militaire Baan of Krijgsbaan die de forten van de Antwerpse fortengordel met elkaar verbindt. Bestraat in 1871-1874; kort na 1905 huidige naam naar burgemeester Jules Moretus (1870-1874). Tussen Druivenstraat en Kerkhofstraat: inplanting van het oude kerkhof, geopend in 1886, ter vervanging van het kerkhof rondom de kerk dat geleidelijk werd opgeruimd vanaf 1912. Sedert 1951 werd de nieuwe begraafplaats zogenaamd "Steytelinck" aan het Dr. Donnyplein in gebruik genomen. Thans drukke verbindingsweg die het district van oost naar west doorkruist, heterogene bebouwing uit de 20ste eeuw geconcentreerd in het centrum, begane grond veelal met winkelfunctie. Aan noordzijde, ter hoogte van de Bist, thans doodlopend straatje met onder meer een art-decogetint hoekpand (nummer 253) gesigneerd Art. Van Der Heyden.

Auteurs: Plomteux, Greet; Kennes, Hilde