Nieuwe Tuinwijk

Beschrijving

De ééngezinswoningen vanaf 1921 opgericht door de toenmalige "Maatschappij voor Goedkope Woningen" aan het Kastanje- en Lindeboomplein, in de Volkstuinlei en de Laaglandlaan, vormden de aanzet van de zogenaamde "Nieuwe Tuinwijk", die in de loop van de eeuw uitgroeide tot een uitgestrekte sociale woonwijk in het noorden van het grondgebied. Naast ééngezinswoningen die de verschillende trends in de bouwstijlen volgen, bouwde de huidige Maatschappij "De Ideale woning" ook meergezinswoningen met flats geschikt voor gezinnen van twee tot zes personen. Bij het ontwerp van de woningen werd door de verschillende architecten steeds rekening gehouden met de nodige voorzieningen inzake hygiëne en comfort. Tevens werden de oudste woningen verbouwd en gemoderniseerd zodat uitgeruste keukens, badcellen en voldoende bergplaatsen voorzien zijn.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam MERKSEM_LINDEBOOMPLEIN_1010 en MERKSEM_KASTANJEBOOMPLEIN_1010.
  • s.n. s.d.: 50 jaar De Ideale Woning, arrondissement Antwerpen s.m., s.l.
  • s.n. s.d.: Wij bouwden 3000 woningen, s.l.