Kioskplaats

Beschrijving

Langgerekt driehoekig plein in het centrum van het district. Vóór de 19de eeuw zogenaamd "Blijkweide". Naamgeving in verband met de kiosk afkomstig van de Antwerpse wereldtentoonstelling van 1895, die hier tot 1951 stond. Na sloping van het eclectische gemeentehuis (1891-1892, Eugeen Gife) aan de zuidzijde, in 1984 heraangelegd en omgevormd tot verkeersvrij plein. Kerk ten noorden, neotraditionele elektriciteitscabine uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ten zuiden van de kerk. Bebouwing voornamelijk bestaande uit burger- en handelshuizen van twee tot vier bouwlagen uit de 20ste eeuw, onder meer de art-nouveaugetinte nummers 20-22, 34, 46-48 en de art-decogetinte nummers 37 (naar ontwerp van 1928 van F. Cools), 38-40. Vele huizen met verbouwde begane grond (winkelfunctie). Aan westzijde (tegenover nummer 21): stalen beeld door Y. Bastiaens, zogenaamd "De Hobokenaar" als uitbeelding van de spotnaam "beerschepper". Ten zuiden aansluitend bij Kioskplaats en ten noorden van Broydenborgpark: rechthoekig plein zogenaamd "Lelieplaats", in de loop van de 19de eeuw samen met de huidige Van Amstelstraat de zogenaamd "de Seefhoek" met kleinschalige huisjes en boerderijtjes als overgang tussen dorp en kasteel Sorgvliedt. Thans heterogene, meestal vernieuwde lintbebouwing en nieuwe bouw tot vier of vijf bouwlagen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1135#61 (1928).

Auteurs: Steyaert, Rita