Geografisch thema

Kioskplaats

ID
2298
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2298

Beschrijving

Langgerekt driehoekig plein in het centrum van het district. Vóór de 19de eeuw zogenaamd "Blijkweide". Naamgeving in verband met de kiosk afkomstig van de Antwerpse wereldtentoonstelling van 1895, die hier tot 1951 stond. Na sloping van het eclectische gemeentehuis (1891-1892, Eugeen Gife) aan de zuidzijde, in 1984 heraangelegd en omgevormd tot verkeersvrij plein. Kerk ten noorden, neotraditionele elektriciteitscabine uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ten zuiden van de kerk. Bebouwing voornamelijk bestaande uit burger- en handelshuizen van twee tot vier bouwlagen uit de 20ste eeuw, onder meer de art-nouveaugetinte nummers 20-22, 34, 46-48 en de art-decogetinte nummers 37 (naar ontwerp van 1928 van F. Cools), 38-40. Vele huizen met verbouwde begane grond (winkelfunctie). Aan westzijde (tegenover nummer 21): stalen beeld door Y. Bastiaens, zogenaamd "De Hobokenaar" als uitbeelding van de spotnaam "beerschepper". Ten zuiden aansluitend bij Kioskplaats en ten noorden van Broydenborgpark: rechthoekig plein zogenaamd "Lelieplaats", in de loop van de 19de eeuw samen met de huidige Van Amstelstraat de zogenaamd "de Seefhoek" met kleinschalige huisjes en boerderijtjes als overgang tussen dorp en kasteel Sorgvliedt. Thans heterogene, meestal vernieuwde lintbebouwing en nieuwe bouw tot vier of vijf bouwlagen.

 • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1135#61 (1928).

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis Spaans huis

 • Omvat
  Cine Agora

 • Omvat
  Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

 • Is deel van
  Hoboken


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kioskplaats [online], https://id.erfgoed.net/themas/2298 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.