Klein Hagelkruis

Beschrijving

Straat in Ekeren-centrum, lopende van de Steenstraat tot de Transcontinentaalweg richting Antwerpse haven en deel uitmakend van de wijk 'Hagelkruis', eertijds gekenmerkt door een intense landbouwbedrijvigheid. De naam 'Hagelkruis' stamt van een kruis dat volgens een overlevering op de grond zou verschenen zijn nadat het gehageld had.

Eengezinswoningen in rijverband van één à twee bouwlagen, grotendeels uit eerste kwart 20ste eeuw. Nog verschillende arbeiderswoningen, meestal van één bouwlaag, uit de 19de eeuw, onder meer nummers 17-19, 25-27, 41, 45.

• VAN BOVEN L. 1987: Historische schets van het herwaarderingsgebied "Hagelkruis", Jaarboek Heemkring Ekeren, 5, 28-45.

Auteurs: Cappuyns, Toon