Geografisch thema

Laar (Borgerhout)

ID
2312
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2312

Beschrijving

Trapezoïdaal plein ten noorden van de Turnhoutsebaan. Het "Laar" (gemeenschapsgrond), eertijds de zonk naar de Potvlietvallei toe, werd voortdurend vergroot, zodat in de 14de eeuw van het vroegere bos niet veel overbleef. Het Groot Laar lag van aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Victorie (tegen de Ayendijk aan) noordwaarts tot tegen de Sint-Michielshoeve op de Ter Loogronden, het Klein Laar lag oostwaarts naar de Kattenberg toe. Ontsluiting en verkaveling van het aloude Laar in het tweede kwart van de 19de eeuw, wat er overbleef werd in 1843 een openbaar plein zogenaamde Carnotplaats met een verbindingsweg naar de Turnhoutsebaan, deze zogenaamde Kapelstraat kwam in 1920 bij het Laar. Op het noordelijk deel van het plein de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw; voorts heterogene gevelwanden met één- en meergezinswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw en de 20ste eeuw. Enkele bewaarde neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen (nummers 12, 19, 21 en 27); verder gekleurde baksteengevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummers 22, 28 en 29) en recentere huizen.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Art-nouveau stadswoning

 • Omvat
  Art-nouveau-hoekhuis

 • Omvat
  Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

 • Is deel van
  Borgerhout


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laar (Borgerhout) [online] https://id.erfgoed.net/themas/2312 (Geraadpleegd op )