Geografisch thema

Lakborslei

ID
2315
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2315

Beschrijving

Gelegen in Deurne-Noord, tussen Cogelsplein en Bisschoppenhoflaan. Oude verbindingsweg tussen het dorpscentrum enerzijds, domein Te Couwelaar en Bisschoppenhof anderzijds. Tot eerste kwart 20ste eeuw zogenaamd "Kerkstraat"; huidige naam naar kasteel Lakbors, dat samenhing met Te Couwelaar.

De verbreding ter hoogte van het Cogelsplein gaat terug op de middeleeuwse schutbocht, waar het loslopend vee verzameld werd. In 1763 reeds was er sprake van het leggen van goten, in 1845 kreeg J. Della Faille de Leverghem de toelating de Kerkstraat te bestraten tot aan de oprit van zijn kasteel Te Couwelaar, in 1871, kort na de grote cholera-epidemies, werden om hygiënische redenen stoepen aangelegd en in 1888 bij de verbreding van de baan, de eerste rioleringswerken uitgevoerd. Begin 20ste eeuw was de bebouwing nog zeer schaars met slechts enkele dorpswoningen rond kerk en pastorie. Huidige bebouwing grotendeels van 1921 en verder: dat jaar werd door de N.V. Voorspoed een project op stapel gezet dat de bouw van 189 huizen voorzag, tussen 1922 en '30 kwamen er daar nog 123 bij, en in 1949 werd door de S.M. Deurnese Moderne Woning een complex van 54 appartementen opgetrokken. Sedert 1921 is de Lakborslei ook standplaats voor de wekelijkse markt, uitgebreid in 1956 door aanleg van het Rodekruisplein (op voormalige gronden van de pastorie) naar ontwerp van Renaat Braem en Octave De Koninckx; ter hoogte van laatst genoemde, poort gedateerd 1663, hier geplaatst in 1956, zie gevelplaat: kopie van origineel in tuin der Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis in art deco

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis

 • Omvat
  Grafmonument Nollet-De Clerck

 • Omvat
  Kasteel De Drie Torekens

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Fredegandus

 • Omvat
  Pastorie Sint-Fredegandusparochie

 • Omvat
  School Sint-Eligius

 • Omvat
  Sint-Fredeganduskerkhof

 • Is deel van
  Deurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Lakborslei [online], https://id.erfgoed.net/themas/2315 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.