Meibloemstraat

Beschrijving

Gelegen in oud Berchem ten zuiden van de as Driekoningen-/ Statiestraat. Het ontwerp van R. en J. Moretus, mevrouw Geelhand (geboren Moretus) en J. Verbruggen tot het openen, veranderen en verbreden van straten gelegen op hun gronden tussen Statie-, Arthur Sterck-, Uitbreiding- en Patriottenstraat, werd in 1896 goedgekeurd; al deze straten waren gecentreerd rond het Sint-Mariagasthuis (zie Vredestraat), waarvoor de grond door mevrouw Geelhand aan het gemeentebestuur werd verkocht. Op één uitzondering na werden de betrokken straten in 1899 met bloemennamen gedoopt; de Van Marsenillestraat verwijst naar de landmeter bij het kadaster, die de verkavelingsplannen opmaakte. Overwegend eenvoudige burgerhuizen vanaf 1896 tot de Eerste Wereldoorlog; neoclassicistische stijl met bepleisterde en beschilderde lijstgevel of eclectische stijl met verschillend gekleurde bakstenen lijstgevel en eenvoudige art-nouveau-elementen, onder meer nummers 11-13, twee huizen in spiegelbeeld, gedateerd 1902 in verweerde sgraffito; latere aanpassingen. Oostzijde Mimosa- en Zonnebloemstraat, aansluitend bij oostelijke bebouwing Vredestraat. Anjelier- en Meibloemstraat met eenzijdige bebouwing, zie Sint-Mariagasthuis.

Auteurs: Plomteux, Greet