Geografisch thema

Mercuriusstraat

ID
2339
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2339

Beschrijving

Gelegen op de Groenenhoek. Tussen 1923 en 1926 werd op verzoek van het "Crédit Commercial et Foncier" een nieuw kwartier aangelegd tussen Lodewijk Van Berckenlaan, Gitschotellei, Diksmuidelaan en Borgerhout met de Dianalaan als hoofdas; de nieuwe straten kregen de namen van goden en muzen uit de klassieke oudheid; het meest zuidelijk deel van de Dianalaan werd in 1925 aangelegd door "Berchem Extension"; de verbinding op gronden van de "Ideale Woning" dateert van 1968. Bebouwing met een- en meergezinswoningen, waarvan meerdere in nieuwe zakelijkheid, circa 1925-30; verwijzingen naar art deco, onder meer nummers 37 en 45; een aantal bouwblokken met voortuintjes.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Kunstenaarswoning Jan Poels

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Twee eengezinswoningen

 • Is deel van
  Berchem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Mercuriusstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/2339 (Geraadpleegd op )