Deze straat is gelegen tussen de De Keyserhoeve en de Antwerpsebaan en loopt grotendeels door onbebouwd poldergebied. In de 17de eeuw liep er door Noordland een verbindingsweg met Ossendrecht, Leege Weg genaamd. De huidige benaming verwijst naar de polders van Noordland die reeds vernoemd werden in 1272. Voorheen was ze gekend als Zilverstraatje (1819), Leemstraatje (1819) en Noordland(sche)straat. In de 19de eeuw was het namelijk nog een lemen straat, die volgens de overlevering een zilverachtige weerkaatsing gaf bij zonlicht. De straat is gekasseid omstreeks 1849. Ze kreeg haar huidige benaming op 20 november 1959.
Het café met verdwenen weegbrug, gelegen aan Noordland 30, vormt een ensemble met de restanten van de voormalige quarantainestallen aan Conterscherp 98-100 (ter controle van ingevoerde dieren). Deze gebouwen waren verbonden aan de grenscontroles en tolheffing die hier in het verleden van kracht waren. Net ten noorden van het "Blauw Hoeveke" was vroeger het station van de buurtspoorweg, dit is na 1945 afgebroken.
Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van den Borne S. & Van Severen E. 2015: Noordland [online], https://id.erfgoed.net/teksten/182550 (geraadpleegd op ).
Genoemd naar de Noordlandpolder, ten noorden van de dorpskern. Lange straat vanuit het dorpscentrum naar het noorden, richting Nederland.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1992: Noordland [online], https://id.erfgoed.net/teksten/102353 (geraadpleegd op ).