Teksten van Onze-Lieve-Vrouwstraat

Onze-Lieve-Vrouwstraat (herinventarisatie) ()

Straat in de wijk Donk, lopende van de Veltwijcklaan tot de Prinshoeveweg. Zijstraat van de Veltwijcklaan, parallel met de spoorweg Antwerpen-Roosendaal. Oudste vermelding 'Vrouwenstraetje' in 1631. Sinds 1898 'Onze-Lieve-Vrouwstraat', zo genaamd naar de oude Bistkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en oorspronkelijk gelegen op de plaats waar de Veltwijcklaan en de Onze-Lieve-Vrouwstraat samenkomen. Behalve 1958-1986 'Onze-Lieve-Vrouwestraat'.

Bebouwing hoofdzakelijk uit einde 19de eeuw, begin 20ste eeuw. Aan oneven zijde landhuizen in beboomde tuinen. Aan even zijde kleinere villa's en woonhuizen met voortuinen. Op nummer 41 zogenaamde 'villa Constancia' met bouwtoelating uit 11/06/1910. Het opengewerkt terras met balkon werd waarschijnlijk afgebroken in de loop van de twintigste eeuw. Op nummers 70-88 eenheidsbouw met uniforme gevelindeling, bedaking (symmetrie door mansardering van nummers 72, 76, 86) en baksteendecoratie.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 802 # 309.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs:  Cappuyns, Toon

Onze-Lieve-Vrouwstraat ()

Zogenaamd naar de oude Bistkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en oorspronkelijk gelegen op de plaats waar de Veltwijcklaan en de Onze-Lieve-Vrouwstraat samenkomen.

Zijstraat van de Veltwijcklaan, parallel met de spoorweg Antwerpen-Roosendaal. Naast recente villa's een aantal landhuizen in cottagestijl, uit eind 19de - begin 20ste eeuw, omgeven door tuinen; nummer 17 boven de deur 1895 gedateerd.

Auteurs:  Kennes, Hilde