Ruytenburgstraat

Beschrijving

Gelegen in nieuw Berchem, wijk Ruitenburg; geopend op zogenaamde "Ruytenburgvelden", eigendom van de familie Lysen, begrensd door Troyentenhoflaan (ten noorden), Grotesteenweg (ten oosten), Niellonstraat (ten zuiden), Floraliënstraat (ten westen); naamgeving naar voormalig hof van plaisantie dat in 1850 verkocht werd aan voornoemde familie; opening van Lysen-, Ruytenburg-, Rysheuvel- en Schomstraat en zuidelijk deel van Strijdhoflaan in 1923. Lintbebouwing met voortuintjes; sporadische garages. Nummers 48 tot 78 en 51 tot 81, eenheidsbebouwing van 30 woningen aanleunend bij cottage, waarvoor bouwaanvraag van 30 juli 1923 naar ontwerp van F. Dens; combinatie van lijst- en puntgevels, baksteen en cementbezetting, gemarkeerd door erkers; nummers 8 tot 18: eenheidsbebouwing met neoclassicistische en neo-Lodewijk XVI-inslag, nummer 14 gedateerd 1926 en gesigneerd J.B. Dupont; nummers 17 en 21, art deco, respectievelijk gesigneerd H. Franck en zoon en P. De Jongh; nummer 32, in nieuwe zakelijkheid door Fr. Peeters.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#7166 (nummers 48-78 en 51-81).

Auteurs: Plomteux, Greet