Schriek (herinventarisatie) ()

Straat lopende van de Kapelsesteenweg tot aan de ringspoorweg. Aanvankelijk tracé tot aan de Kloosterstraat. Reeds vermeld in 1327 als "Schrieksestrate", een oude verbindingsweg tussen polder en Kempen over de hoogste punten van de omgeving en aldus beschermd tegen overstromingen. Circa 1900 'Schrieckstraat', in 1931 gewijzigd in 'Schrieck' en in 1956 in 'Schriek'.

De bebouwing bestaat hoofdzakelijk uit eengezinswoningen uit het begin van de 20ste eeuw. Er is een grote onbebouwde ruimte bewaard ter hoogte van de begraafplaats en in de richting van Leugenberg. Langs de onpare kant nieuwbouw van eengezinswoningen in drie bouwlagen ter hoogte van de Vogelkersstraat. Verderop alleenstaande woningen en villa's op het terrein van de in 1978 afgebroken hoeve Matthijsen.

Voorbeeld van oorspronkelijke bebouwing: op nummer 152 de Lindehoeve, bestaande uit een woonstalhuis en enkele losstaande delen opgericht voor 1853. Op deze plaats, zo schrijft R. Keukelinck, stond reeds in 1323 een hoeve. Grondige verbouwing in 1950-1952 door Backer-Overbeeck; deze verbouwing vertoont gelijkenissen met die van de Wilgenhoeve (Wilgenhoevestraat), door dezelfde architect. De Lindehoeve is momenteel nog één van de laatste bedrijvige boerderijen van Ekeren.

Verder nog vermeldenswaardig: Op nummer 202 een eengezinswoning naar laatmodernistisch ontwerp van Jo Van Bouwel uit 1975, waar zich een 'fort-bunker museum' zou bevinden. Op nummer 319 alleenstaande woning; zeldzame gevelvormgeving met monumentale cementering. Op nummers 339-341 een villa die bewoond werd door schepen Frans Standaert. De gevel van nummer 339 werd veranderd voor Frans Verheyen in 1954. Wellicht oorspronkelijk gebouwd door maatschappij Antverpia. Op nummer 317 een woning in laatmodernistische stijl naar ontwerp van Freddy Dalemans, met opvallend kubistische gevelindeling en subtiel spel van inspringingen.

Een opvallend, maar sterk verbouwd pand is het voormalig 'Hotel Laboureur' te Schriek 365. Het hoekpand werd gebouwd circa 1930 (ontwerp voor ‘café’ uit 1929, veranderingen in 1931 door Backer Overbeek). Het gebouw verwijst nog naar de periode van toerisme in Sint-Mariaburg. De verkeersassen in Sint-Mariaburg werden zeer bewust georganiseerd, met op de hoeken vaak opvallende commerciële panden. Op een oude postkaart is een stenen monument met groenperk te zien op de open plaats die voor het Hotel Laboureur gevormd wordt op de plaats waar de Willy Staeslei (toen Marialei), de oude weg Schriek en de invalsweg Kapelsesteenweg samenkomen. Dit was een knooppunt voor het toerisme in Sint-Mariaburg. Dagjesmensen kwamen vanuit Antwerpen naar de Katerheide die, evenals de Katerheidemolen (relict 47912) aan de overkant van de Kapelsesteenweg vernoemd is naar baron de Caters.

• Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossiers, B 1929 2873 (Schriek 365).
  • Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossiers, 1975 057 (Schriek 202).
  • Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossiers, B 1954 5342 (Schriek 339-341).
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders postkaart CO4213b (Schriek 339-341).
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, postkaart c2-46 (Schriek 365).
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Ekeren, Afdeling 1, 1853/90, 1950/29 en 1952/20 (Lindehoeve).
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 5283 (Lindehoeve).
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.
  • V. E. WAUTERS 1991: In het spoor van de Sint-Bernardsabdij – van Kaarlevoord tot Lindehoeve, Jaarboek Heemkring Ekeren, 9, 50 (Lindehoeve).

Auteurs:  Cappuyns, Toon

Schriek ()