Teksten van Sint-Jan Baptiststraat

Sint-Jan Baptiststraat (herinventarisatie 2015) ()

De Sint-Jan Baptistraat loopt van aan de kerk westwaarts naar de Zoutestraat, en klimt minstens op tot 1771-1778 (zie Ferrariskaart). Hier liepen de sporen van de 'Poldertram'. De tramhalte was gesitueerd aan het in recente tijden gerenoveerde pand 'Tramstatie' (Sint-Jan Baptiststraat 2-4), dat tijdens het interbellum verbouwd werd in een opmerkelijke art-decostijl. Bij collegiaal besluit van 20 november 1959 is de naam Kerkstraat vervangen door de huidige, die verwijst naar de patroonheilige van de kerk van Berendrecht.

De reeds omstreeks 1771-1778 bebouwde zone tussen de kerk enerzijds, en de Weverstraat (noordzijde) en het pand nummer 31 (zuidzijde) anderzijds, is op het gewestplan ingekleurd als cultuur-, historisch en esthetisch waardevol gebied. De noordzijde is gedomineerd door het tot tennisterreinen omgevormde hoevecomplex nummer 6. Aan zuidzijde is tegen de voorgevel van het nummer 1 een gedenkplaat aangebracht van het 'Universitair Peloton N.K.B.' voor twee gesneuvelde soldaten: "HIER SNEUVELDEN/ OP 5 OCTOBER 1944/ COLS PIERRE/ GEBOREN 7 AUGUSTUS 1923/ DECKERS HENRI/ GEBOREN 7 JANUARI 1924/ STRIJDEND IN DE VOORHOEDE VAN HET/ 1E CANADEESCHE LEGER." Verderop zijn de toegangen tot het Hof van Delft gelegen (Reigersbosdreef, en de met historisch hekwerk gemarkeerde ingang tussen de nummers 5 en 7).

Van de in kern voornamelijk uit de late 19de of vroege 20ste eeuw daterende boerenwoningen ten westen van het CHE-gebied zijn de volumes behouden, maar de voorgevels zijn merendeels vernieuwd. Tegelfriezen zijn bewaard in de nummers 56 en 76. De zuidzijde is tussen de Sint-Jan Baptiststraat en de zogenaamde "Ouden Dijk van Berendrecht" (zie Ferrariskaart), waarvan nog restanten in het landschap, gekenmerkt door een behouden open ruimte.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Postkaarten, Berendrecht, C5, C55.
  • Kadasterarchief Antwerpen, Primitief plan, Berendrecht.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 209: Mutatieschetsen, Berendrecht, 1926/14, 1932/18.
  • VANDE WEGHE R. 1977: Geschiedenis van de Antwerpse straatnamen, Antwerpen, 428.
  • VAN SEVEREN E. & VAN DEN BORNE S. 2015: Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Berendrecht en Zandvliet. CHE-visienota Berendrecht, Antwerpen.

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke

Sint-Jan Baptiststraat ()

Zogenaamd naar de patroonheilige van Berendrecht. Licht gebogen straat vertrekkend van aan de kerk (zie benaming) met heterogene sobere bebouwing uit de tweede helft 19de, eerste helft 20ste eeuw. Nummer 1 met gedenkplaat verwijzend naar een lokale oorlogsgebeurtenis in 1944.

Auteurs:  Kennes, Hilde