Statiestraat (Ekeren)

Beschrijving

Eenzijdig bebouwde zijstraat van de Veltwijcklaan, gelegen langs de spoorweg Antwerpen-Roosendaal. In de omgeving van het station (zie ook de O.-L.-Vrouwstraat en de Veltwijcklaan) bevinden zich een groot aantal landhuizen omgeven door tuinen, uit eind 19de eeuw en van circa 1900.

Overwegend diepe bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder zadeldaken, meestal in eenvoudige cottagestijl en gelegen in omhaagde tuinen; gekleurde bakstenen banden, tegelpanelen en overkragende daklijsten met houten windborden; meestal rechthoekige of getoogde muuropeningen, lekdrempels.

Nummer 5: licht U-vormig met houten balkon en hoekrisalieten onder puntgevels. Nummer 6: neoclassicistisch getint pand onder mansardedak; middentravee met gietijzeren rechthoekig balkon. Nummer 7: "Avondrust", ingebouwde toren onder spits schilddak. Nummer 8: "Lentelust", deels ingebouwde toren onder tentdak; risaliet geaccentueerd door puntgevel en rechthoekig gietijzeren balkon. Nummer 9: twee haakse vleugels met afgewolfde puntgevels, waartussen vierkant torentje onder afgeknot koepelvormig dak; zware bepleisterde en beschilderde speklagen; gekoppelde langwerpige rondboogvensters.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.