Oudst gekende straatnaam te Ekeren, gelegen tussen Markt en de grens met Antwerpen, reeds vermeld in 1473 als 'Steenstrate'. De straat liep langs het in de eerste helft van de 20ste eeuw verdwenen "Hof van Oostende" (gelegen langs de Donkse beek aan de weg naar Antwerpen) en langs het kasteel "De Gulden Poort". Van laatst genoemde rest enkel de hovenierswoning op nummer 60, uit circa 1900: bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met gecementeerde banden en overkragende daklijsten met windborden. Op nummer 48 een restant van het ijzeren hekwerk en ijzeren poort tussen bakstenen pilaren, alsook achterin gelegen oude beuken.
Gezien de ouderdom van de straat zijn mogelijk oude kernen bewaard achter verbouwde gevels. Op nummers 16-18 (voormalig relict 11387) woningen uit 19de eeuw, op oude, smalle percelering, zeer verbouwd maar mogelijk met oude kern. De woningen bestaan uit twee bouwlagen onder steil zadeldak en hebben gecementeerde en beschilderde gevels. Op nummer 103 neoclassicistisch herenhuis van twee bouwlagen onder tentdak, met aangebouwde moderne linkervleugel en wit bepleisterde gevels. Dit was de woning van de in Ekeren bekende dokter Thielemans (1861-1937). Verbouwing van zijgevel uit 1941. Gevelbezetting in simili-natuursteen uit 1957. Op nummer 51 het sterk verbouwd herenhuis zogenaamd 'Gulden Huis'. Het straatbeeld wordt bepaald door gesloten bebouwing van twee à drie bouwlagen. Verschillende burgerwoningen van circa 1900, soms verbouwd. Voor het overige grotendeels bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Op nummer 69 was 1815-1920 een brouwerij 'De Roos' en verder was er in de Steenstraat nog minstens één andere brouwerij.
Auteurs: Cappuyns, Toon; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Cappuyns T. & Kennes H. 2012: Steenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142608 (geraadpleegd op ).
Oudst gekende straatnaam te Ekeren, gelegen tussen de Markt en de grens met Antwerpen, reeds voorkomend in 1473. Liep langs het in de eerste helft van de 20ste eeuw verdwenen "Hof van Oostende" en het kasteel "De Gulden Poort". Van laatst genoemde rest enkel de hovenierswoning (62) van circa 1900: bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met gecementeerde banden en overkragende daklijsten met windborden.
Voorts heterogene bebouwing uit de 19de en de 20ste eeuw, waaronder nummer 35/2 als eenvoudige bepleisterde dorpswoning van één bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw; rechthoekige muuropeningen met bewaarde ramen en houten lateien.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1992: Steenstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/102407 (geraadpleegd op ).