Turnhoutsebaan (Deurne)

Beschrijving

Drukke verkeersader in Deurne-Noord van Cogelsplein in het westen tot August Van de Wielelei in het oosten. Deel van oude verbindingsbaan Antwerpen-Turnhout, aansluitend bij gelijknamige baan in Borgerhout.

De verlenging van Deurnebrug (Cogelsplein) tot Schotensesteenweg, gelegen op een verhevenheid van 5 à 6 meter evenwijdig met het Schijn, werd in 1562-63 geplaveid op verzoek van de "oosterlingen" ter bevordering van de handel op Duitsland en Italië. Het stuk op Ruggeveld -huidige August Van de Wielelei- werd pas in 1751 verhard nadat het tracé, voorheen via Ertbruggelaan, meer naar het zuiden was verlegd. Van goten en stoepen is slechts sprake in 1867, na de cholera-epidemies.

Belangrijk 16de-eeuws handelscentrum met diverse brouwerijen, teloor gegaan ingevolge exploitatie-overeenkomsten met de stad. Heropleving in de tweede helft van de 19de eeuw met onder meer enkele brouwerijen en verschillende slachterijen, overeenkomstig de vleeshouwerstraditie van Borgerhout, en pleisterplaats voor verenigingsleven; nabij Cogelsplein, inplanting van arbeiderscité, zie Koraalplaats.

Tussen Cogelsplein en Leeuwlantstraat: winkelstraat met verspringende rooilijn; heterogene lintbebouwing, gemiddeld twee tot drie bouwlagen, vanaf tweede helft 19de eeuw; nummers 61-63-65 van één bouwlaag met aangepaste voorgevel.

Van Leeuwlantstraat tot August Van de Wielelei: zuidzijde ingenomen door domein Rivierenhof, noordzijde met eengezinswoningen en flatgebouwen met voortuintje, tot vier bouwlagen, veelal uit tweede kwart 20ste eeuw. Interessante woningen in art deco zijn 277 (gesigneerd J. Marstboom), 279, 303 (1926, ontworpen door E. Janssens), 323 (1938, ontworpen door R. Bossaerts), 331 (1935, ontworpen door K. Van Looy), 345 (1937, ontworpen door J. Ottelohe) met kenmerkende in- en uitsprongen, rondingen, gecombineerd materiaalgebruik en gekleurd glas in lood; 359-361 (1938, ontworpen door A. Coppens) is een symmetrisch uitgewerkt flatgebouw in dezelfde stijl; 353 neigt naar nieuwe zakelijkheid. De villa's nummers 311, 313, laatst genoemde gedateerd 1939 naar ontwerp van de Gentse architect Ch. Hoge, en 317 refererend naar Engelse cottage.

• Gemeente-archief Deurne, Bouwarchieven, dossier 1926/309 (nr. 303), 6049 (nr. 313), 4998 (nr. 323), 1984 (nr. 331), 4065 (nr. 345), 4846 (nr. 361).

Auteurs: Plomteux, Greet