Van De Weyngaertplein

Beschrijving

Rechthoekig plein, centraal gelegen in de wijk Sint-Mariaburg, tussen Nijverheidslei, Van de Weyngaertlei, Leo Vermandellei en Leopoldlei. Genoemd naar Antoon Van de Weyngaert (1854-1925), oprichter van de wijk Sint-Mariaburg einde 19de, begin 20ste eeuw.

Ten noordoosten Parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstand. Ten oosten monumentaal Heilig Hartbeeld, van beeldhouwer Dechin met sokkel naar ontwerp van E. Bilmeyer en H. Claes van 1931 en monument voor de gesneuvelden met halfverheven beeldhouwwerk van E. Joosen.

Op nummer 10 ontmoetingscentrum 'Elcks Thuys', een functioneel complex in opdracht van vzw Parochiale Werken en naar ontwerp van Jo Van Bouwel, op de plaats van een voormalig café uit 1913.

• Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossiers, B 1913 640, H 1931 261 en 1970 0187.

Auteurs: Cappuyns, Toon; Kennes, Hilde