Teksten van Walenhoek

Walenhoek (herinventarisatie) ()

De straat zou genoemd zijn naar Waalse soldaten die hier gekazerneerd waren. De onregelmatige (eertijds) gekasseide steegjes, zoals het Boter- en Achterstraatje, herinneren nog aan de typische aanleg van een oude vestingplaats waar de ruimte – zoals ook in Lillo - eerder beperkt was.

Karakteristiek hier is de organische inplanting van éénlaagse, half vrijstaande en vrijstaande boerenwoningen. Aan de vroegere Peerdsmerckt, waar de wapenplaats van het garnizoen gelegen was, staat nog een gietijzeren pomp. Verderop aan nummer 33 is een hoevecomplex met uitgestrekt groen binnenerf.

• S.N. 2006: Straatnamen: Berendrecht, Zandvliet, Lillo, CO De Schelde, Zandvliet, 39.
  • VAN DER GOTEN J. & VAN ROYEN G. 1938: Zandvliet aan de schelde, Ekeren-Donk, 76.

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke; Kennes, Hilde

Walenhoek ()

Genoemd naar de Waalse huursoldaten, die hier eertijds gekazerneerd waren. Wirwar van gekasseide steegjes ten zuiden van de Botermarkt. Typische aanleg van een oude vestingsplaats, waar de ruimte eerder beperkt was (zie ook Lillo).

Ter hoogte van nummer 82: een gekasseid pleintje, de vroegere Paardenmarkt, waar eertijds een openbare stenen put lag met houten wip, naderhand vervangen door de nog aanwezige gietijzeren pomp, voorzien van een meermaals overschilderd gemeentewapen.

Auteurs:  Kennes, Hilde