Teksten van Waterstraat

Waterstraat (herinventarisatie) ()

Straat in Ekeren-centrum, lopende van Ferdinand Pauwelsstraat tot Jos Craeybeckxlaan. Rond 1900 genaamd Geestenspoor maar in de volksmond sprak men van Waterstraat vanwege de slechte toestand van de weg (water bleef staan op de weg en vormde modder, waardoor wegen onbegaanbaar werden, dit was vooral in de provincie een steeds terugkerende klacht gedurende de negentiende eeuw).

Aan oneven zijde eengezinswoningen van twee bouwlagen onder zadeldak, in rijverband, overwegend uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Aan even zijde enkele landhuizen met cottage-elementen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 20 en 24. Halverwege de straat, achterin gelegen, sober neogotisch parochiekerkje, toegewijd aan Sint-Theresia.

• KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs:  Cappuyns, Toon

Waterstraat ()

Rechte straat in het noordoostelijke deel van Ekeren-Centrum. Overwegend architectuur uit het derde kwart van de 20ste eeuw en enkele eenvoudige landhuizen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, onder meer nummers 20 en 24 met cottage-elementen. Halverwege, doch achterin gelegen, sober neogotisch parochiekerkje (Ekeren-Bunt parochie sedert 1966), toegewijd aan Sint-Theresia; georiƫnteerd en ingebouwd bakstenen bedehuis, opgericht in 1948. Interieur met houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw en kind met wereldbol en scepter uit de tweede helft van de 17de eeuw; voorts 19de-eeuwse sculpturen en recent meubilair.

• JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Kapellen, Antwerpen-Brussel, 1977, p. 15.

Auteurs:  Kennes, Hilde