Met platanen afgezet en gekasseid driehoekig gemeenteplein. Voor het eerst vermeld in 1278. Meermaals heraangelegd onder meer in 1837 naar ontwerp van E.(?) Van Cuyck en in 1877 naar ontwerp van tuinbouwkundige De Beucker. Tot 1920 met landelijk karakter, sindsdien sterke uitzichtwijziging onder meer door de uitvoering aan de noordzijde van het stedenbouwkundige project "De Bist", dat de urbanisatie van de Bist en de vernieuwing van de gemeentekern omvatte; de eerste prijs voor genoemd project ging naar Leirens, de tweede naar Roland Sepelie; het uitgevoerde concept is een synthese van de twee bekroonde ontwerpen en omvat een winkelcentrum (eerstesteenlegging op 22/9/1970), geopend in 1974 en een cultureel centrum zogenaamd "De Kern", geopend in 1978.
Aan oostzijde bronzen standbeeld van missionaris en ontdekkingsreiziger Pater De Deken, naar ontwerp van J. Herain en ingehuldigd in 1904; aan westzijde schandpaal. Aan noord- en oostzijde overwegend hoge bouw, met sporadische resten van woningen uit de tweede helft van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw (nummers 10, 153).
In de kersttijd bevindt zich nabij het standbeeld een moderne kerststal van 1962 van de hand van L. Vleeshouwers. De rest van het jaar kan men de beelden bewonderen op diverse pleintjes: Onze-Lieve-Vrouw op het Dr. Donnyplein, Sint-Jozef in de Oudehofstraat, de Drie Koningen op het Monnikenplein en de os op de Groenenborgerlaan, nabij de Prins Boudewijnlaan.
B.J.H., De Kern, kernachtig goed! in De Nieuwe Gazet, donderdag 4 oktober 1990, editie Antwerpen-Boom, p. 12.
VAN PASSEN R., Geschiedenis van Wilrijk, Wilrijk, 1982, p. 349-354, 777, 779, 781.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)