Callensstraat

Beschrijving

Gelegen in oud Berchem ter hoogte van het vroegere "Posthof". Geopend in 1903 op gronden van Constant Callens, notaris te Antwerpen. Nog vrij gave gevelwanden gekenmerkt door groepsgewijs gebouwde enkelhuizen van gemiddeld drie traveeën, twee à drie bouwlagen en zadel- of pseudo-mansardedak. Neoclassicistische naast eclectische lijstgevels, laatst genoemde met vereenvoudigde art-nouveau-elementen. Nummers 7 tot 15, groepsbebouwing van vijf erg verschillende burgerhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 28 december 1903, nummer 7, gedateerd 1904; nummer 39 met accent op monumentale erker; nummer 22, art-decogetint enkelhuis, circa 1935, gesigneerd Fr. Cannoot; nummers 26-34, neoclassicistische reeks met verspringende kroonlijsten. Nummer 27: met bouwaanvraag van 1908 naar ontwerp van Ch. De Roeck; aansluitend bij nummer 35 doch klassieker uitgewerkt; verbouwde begane grond.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#2858 (nummers 7-15).

Auteurs: Plomteux, Greet