Geografisch thema

Cogelsplein

ID: 2475   URI: https://id.erfgoed.net/themas/2475

Beschrijving

Gelegen in Deurne-Noord tussen grens met Borgerhout en Turnhoutsebaan. Naamgeving in 1885 naar oud-burgemeester G. Cogels. De verbreding van de toegang tot het dorp, waarvan reeds sprake in 1888, werd pas in 1903 uitgevoerd, zie militaire erfdienstbaarheden. Lintbebouwing, voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met onder meer winkels en voormalige bioscoop ter hoogte van nummer 34.

Aan zuidzijde naast zogenaamde -"Deurnebrug"- over de Schijn, neobarok kapelletje van 1904, zie inscriptie, opgevat als een arduinen portiek met steektrap, Ionische zuilen en entablement, bekroond met gordijnboogfronton, waarin wapenschild van de familie Della Faille, attiek, siervazen; houten kruisbeeld van oudere oorsprong.


Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1992

Aanvullende informatie

Ter hoogte van het Cogelsplein zijn nog verscheidene sevitudewoningen bewaard opgetrokken in hout, overeenkomstig de erfdienstbaarheden van de Brialmontvesten (1861-65) die van kracht bleven tot 1903. De gevels zijn thans voorzien van een sierpleister.
 • Informatie verkregen van Werner Pottier, Stadsarchief Antwerpen (3 januari 2014).
Auteurs : Van Severen, Elke
Datum: 25-03-2014
Op Cogelsplein 34, de hoek met de Grapheusstraat is nooit een cinemazaal geweest. De familie Van Dyck - Mertens had er een winkel(tje) in sterke dranken. Rond 1910 werd het afgebroken en vervangen door een herberg met achterliggende feest- toneelzaal, "De Rosenboom". Ook dit gebouw werd in 2012 afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. Langs de onpare kant Turnhoutsebaan enkele huizen voorbij de Hallershofstraat is enige tijd een cinemazaaltje geweest.
Auteurs : Windey, Marcel
Datum: 19-10-2013

Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Heilige Kruiskapel

 • Omvat
  Onderwijzerswoning jongensgemeenteschool

 • Omvat
  Oud Gemeentehuis van Deurne

 • Is deel van
  Deurne

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Cogelsplein [online] https://id.erfgoed.net/themas/2475 (Geraadpleegd op 20-01-2021)