Teksten van De Beukelaerlaan

De Beukelaerlaan (herinventarisatie) ()

Deze straat is een invalsweg vanuit Antwerpen en loopt van de grens met Antwerpen tot aan de kerk van Ekeren. Ze is deels aangelegd op de plaats van het voormalige landgoed "Cuylen", dat in 1920 verkaveld werd door de beheerders van de fabrieken De Beukelaer. De straat is genoemd naar Eduard De Beukelaer, grondlegger van de koekjesfabriek en geboren te Hoevenen-Ekeren in 1843. Vanaf 1940 kwam het verkeer vanuit Antwerpen hierlangs. Verbeteringswerken aan de straat werden uitgevoerd in 1964, 1972, 1979 en 1995.

De straat wordt getypeerd door burgerwoningen met voortuintjes, nota bene de tuinwijk naar ontwerp van architect G. Wijn. Bij het begin van de straat links: bronzen gedenkteken der gesneuvelden naar ontwerp van Baggen. Aan de toegang tot de straat Villapark hangt een veldkapelletje tegen een boom.

• VAN DEN WYNGAERT A., Het weten waard over kasteel Veltwijck te Ekeren, in Polderheem, XVII, 1982, nummer 1, 17-27.
  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs:  Cappuyns, Toon

De Beukelaerlaan ()

Deels ter plaatse van het voormalige landgoed "Cuylen", in 1920 verkaveld door de beheerders van de fabrieken De Beukelaer. Bij het begin van de straat links: bronzen gedenkteken der gesneuvelden naar ontwerp van beeldhouwer A.L. Baggen (Borgerhout), ingehuldigd op 10 augustus 1930.

• VAN DEN WYNGAERT A., Het weten waard over kasteel Veltwijck te Ekeren, in Polderheem, XVII, 1982, nummer 1, p. 17-27.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde