De Lescluzestraat

Beschrijving

Gelegen in oud Berchem tussen Generaal Lemanstraat en Grotesteenweg; samen met De Witte-, Jan Breydel-, Jenneval-, Onze-Lieve-Vrouw-, Pieter de Coninck-, Terlinck- en Vijfhoekstraat, in 1887 op gronden van Eerwaarde Heer Jules De Lescluze geopend volgens onregelmatig stervormig patroon. Vrij homogene gevelwanden met burgerhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw; veel groepsbebouwing, soms identieke groepen in verschillende straten, bijvoorbeeld De Wittestraat nummers 61-67 en 108-112 en Jennevalstraat nummers 2-6; gaafst bewaarde en meest gevarieerde bebouwing aan Terlinckstraat. Voornamelijk enkelhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak met dakkapellen en oeils-de-boeuf. Bepleisterde of gekleurde bakstenen lijstgevels in neoclassicistische of eclectische stijl soms met art-nouveau- (smeedwerk, mozaïeken) of Lodewijk XVI- (stucwerk, sculpturen) inslag. Markante erkers en balkons. De Wittestraat nummer 1: Politiebureau, in gebruik sedert 1982, na aanpassings- en inrichtingswerken (voormalig bandenmagazijn, circa 1950) door W. Toubhans.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 2, 23 november 1886.

Auteurs: Plomteux, Greet