De Neufstraat

Beschrijving

De De Neufstraat is een rechte straat gelegen in Deurne-Noord tussen de Leeuwlantstraat en de Ter Rivierenlaan. De straat maakt deel uit van de interbellumwijk die werd aangelegd ten noorden van het Rivierenhof, op de verkavelde gronden van een aantal kasteeldomeinen. Simon Karel de Neuf, naar wie de straat is vernoemd, was in de 18de eeuw eigenaar van het Arendshof in Deurne-Noord, in de 20ste eeuw verkaveld tot de wijk Zwarte Arend.

De lintbebouwing bestaat hoofdzakelijk uit eengezinswoningen van twee tot drie bouwlagen uit de periode 1920-30, veelal met bakstenen lijstgevels. Aan de noordzijde zijn alle woningen voorzien van een voortuin, met uitzondering van de hoekpercelen. De grote bouwblokken aan noordzijde van de straat werden deels ingenomen door werkplaatsen van lokale nijverheden. Op nummer 9 bijvoorbeeld, werd in 1928 een diamantslijperij ingericht voor J. Braeckmans.

Tussen de doorsnee bakstenen lijstgevels door, zijn een aantal woningen met zeer verzorgde, kwalitatieve gevels voorzien in een amalgaam aan bouwstijlen. Nummers 4 en 6, aan het tot pleintje verbrede westelijke uiteinde van de straat, vertegenwoordigen overtuigend de cottagestijl. Ze werden in 1914 gebouwd als eerste huizen in de straat, door bouwmeester Arthur Smet, die zelf op nummer 4 ging wonen. Smet kennen we als een leermeester van Renaat Braem.

In de natuurstenen gevel van nummer 22 is de tot ver in de 20ste eeuw doorlevende neoklassieke, op de Franse stijlen gebaseerde burgerlijke smaak vertaald.

De Borgerhoutse beeldhouwer en uitvoerder van kunstversieringen Alfons De Rydt liet aan het begin van de straat een meergezinswoning in art deco optrekken, met aansluitend een huizenrij in neogotiek. De verzorgde, rijke versiering en de natuurstenen parementen van deze opbrengsteigendommen springen meteen in het oog en illustreren de beroepseer van de eigenaar. Clement Van Himbeeck, ingenieur-architect uit Berchem, en later hoogleraar aan de Leuvense universiteit, voerde zijn van nummers 43 tot 51 uit in een conventionele art deco, met rode bakstenen gevels waarin natuurstenen elementen zijn verwerkt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 3573 (diamantslijperij).