Dokter Maurice Timmermanslaan

Beschrijving

Rechte straat tussen Bredabaan en Kroonplein, eertijds Kroonlaan, huidige naamgeving in 1945 naar de voorzitter van de Ambulancedienst van het Rode Kruis tijdens de gevechten rond het Albertkanaal. Typische bebouwing met één- en meergezinswoningen van drie of meer bouwlagen uit de jaren 1920-1930 en later. Meerdere gevels met art-decoreminiscenties, enkele gesigneerd: F. Van Gils (nummers 3, 7); H.A. Wittocx (nummers 6, 23); A. Graré (nummer 10); L. Regnier (nummer 84). Nummer 88 met jaartal 1931. Nummer 1A/Bredabaan nummer 664 met markante verticaliserende, afgeronde hoek- en ingangstravee en horizontaliserende vensterregisters.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De Dokter Maurice Timmermanslaan, die oorspronkelijk de Kroonlaan werd genoemd, werd aangelegd in 1930 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Antwerpen. De straat kreeg deze naam omdat het de Bredabaan verbond met het Kroonplein. Volgens de literatuur volgde op 27 april 1945 een naamsverandering naar Dokter Maurice Timmermanslaan om verwarring met het Kroonplein te vermijden. Een bouwplan van Bredabaan 658 uit 1957 toont echter nog de benaming Kroonstraat.

• Informatie verkregen van H. Telen (29 november 2017).
Auteurs : Hooft, Elise