Geografisch thema

Driekoningenstraat

ID
2499
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2499

Beschrijving

In oud Berchem gelegen zijstraat Grotesteenweg. Zeer oude voetweg, in 1758 zogenaamd "Leemleye" (naar aard van de grond) en "Dry Koninckstraat" (naar oude huisnaam); de steeg ter hoogte van nummers 46-56, opklimmend tot 1833, is een overblijfsel van de vroegste bebouwing; de opbloei vanaf deze periode hangt samen met de aanleg van de spoorweg: de as Driekoningen-/Statiestraat vormde de kortste verbinding met het dorpscentrum. De Statiestraat, in het verlengde van voorgaande, gaat eveneens terug op een oude veldweg, zogenaamd "Swerts lye" (naar familienaam) en "Meere leye" (naar drassige grond); huidige lijnrichting sedert 1866, naamgeving naar station teneinde de straat; het huidige station, 1968 naar ontwerp van A. Trouvé, vervangt een monumentaal gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl van 1897. Drukke winkelstraat met aangepaste bebouwing opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw; tot Hogeweg circa 1985 gesloopt voor verbreding Grotesteenweg. Nummer 126, Cultureel Centrum van Berchem naar ontwerp van A. Warrens en Th. De Cuyper, in gebruik genomen in 1981.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Drie winkels in nieuwe zakelijkheid

  • Omvat
    Winkelhuis

  • Is deel van
    Berchem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Driekoningenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/2499 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.