Teksten van Edward Caertsstraat

https://id.erfgoed.net/themas/2503

Edward Caertsstraat (herinventarisatie) ()

Straat lopende van Schriek naar Willy Staeslei, in het zuidwestelijke deel van de wijk Sint-Mariaburg. Omstreeks 1909 vermeld als 'Kerkstraat', naar de daar bestaande kapel. Het is een van de door Van de Weyngaert (maatschappij Antverpia) illegaal aangelegde straten, in 1926 geregulariseerd en officieel geopend. In 1931 werd de naam gewijzigd ter herdenking van Guillaume Eduard Caerts, als soldaat van het tiende artillerieregiment overleden te Maneglise op 29 september 1918.

Het straatbeeld wordt bepaald door rijhuizen, enkele villa's en een pleintje dat oorspronkelijk 'de grote markt' van Sint-Mariaburg genoemd. Op dit plein stond van 1897 tot 1911 de Onze-Lieve-Vrouw Van Altijddurende Bijstandkapel. Een Mariabeeld van de hand van De Visser, opgericht in 1930, herinnert aan de vroegere kapel. Op het voetstuk staat in het latijn 'hier werd het licht ontstoken'.

  • KEUKELINCK R. 2004: Langs Ekerse straten en pleinen. Toeristische informatie.

Auteurs:  Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Cappuyns T. 2012: Edward Caertsstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142108 (geraadpleegd op ).


Edward Caertsstraat ()

In het zuidwestelijke deel van de wijk Sint-Mariaburg. Genoemd naar een gesneuvelde van de Eerste Wereldoorlog.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1992: Edward Caertsstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/102541 (geraadpleegd op ).