Generaal Capiaumontstraat

Beschrijving

Gedeeltelijk aangelegd voor 1906, namelijk tussen Cogels-Osylei, rond plein, en ingang van de velodroom; na afbraak van laatst genoemde in 1910 verlengd tot aan de Uitbreidingstraat; naamgeving naar een vaderlandse beroemdheid, die onder meer deelnam aan de slag van Waterloo en de strijd tegen het Hollands bewind. Tegenhanger van Generaal Van Merlenstraat.

Talrijke burgerhuizen in eclectische stijl met neoclassicistische, neo-Lodewijk XVI- en gevulgariseerde art-nouveau-inslag, vrijwel alle daterend van 1910-13; ontwerpen van E. Geefs (nummer 3), J. Forton, aannemer (nummer 5), J. Van Beurden (nummers 25-27, laatst genoemde beeldhouwerswoning J. Kerckx met atelier op dakverdieping), J. Voet (nummers 31-35 en 42), L. Wagemans (nummer 6, 1907), E. Deckers (nummer 24, beeldhouwerswoning met atelier achteraan), E. Van Not (nummer 26) en Ch. Wuyts (nummers 37, 28 tot 38). Nummer 12, in nieuwe zakelijkheid van circa 1930.

• Gevelinscripties; lijsten opgemaakt door het Sint-Lukasarchief, Brussel.
  • Gemeente Archief Berchem, 0.1/5, dossier 20, 11 april en 15 juni 1906 (nummers 3 en 5); dossier 27, 31 januari 1911 (nummer 25); dossier 33, 21 januari 1913 (nummer 27); dossier 27, 30 december 1910 (nummers 31-35); dossier 26, 23 september 1910 (nummer 24); dossier 27, 29 maart 1911 (nummer 26); dossier 29, 3 september 1911 (nummer 37); dossier 27, 7 februari 1911 (nummers 28-32); dossier 30, 10 april 1912 (nummers 34-38).
  • ELAUT A.-POSSEMIERS J., Op wandel door de belle époque, Brussel, 1988, p. 76.

Auteurs: Plomteux, Greet