Antwerpsestraat

Beschrijving

Van oudsher belangrijke invalsweg. In 1792 zogenaamd "Rue Petion" en gekarakteriseerd door een open bebouwing. De huidige nummers 57-61 werden eertijds ingenomen door de Antwerpse binnenpoort en brug over de Stadsgracht. Vanaf de 15de eeuw werd het straatdeel voorbij de oude binnenpoort "Antwerps Nieuwland" geheten. Nabij de brug over de in 1860 gegraven afleidingsvaart, bevonden zich eertijds octrooihuisjes, gesloopt in 1861. De brug zelf werd zowel in 1914 als in 1940 opgeblazen, doch herbouwd na de wapenstilstand.

Heden smalle gebogen straat, verbredend ter hoogte van de Kartuizersvest, en lopend van de Grote Markt naar het Leopoldplein. Drukke winkelstraat met een heterogene lintbebouwing, overwegend gevels uit 19de- en eerste helft 20ste eeuw, afgewisseld met nieuwe bouw. Voornamelijk eenvoudige lijstgevels, veelal bepleisterd en beschilderd, twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak en voorzien van rechthoekige of getoogde muuropeningen; sommige gevels met iets meer uitgewerkte versiering, vensteromlijstingen of hoofdgestel (onder meer nummer 27 met gevel waarvoor mogelijke bouwaanvraag van 1905; nummers 35 (1904, pui met art-decogetinte beglazing), 67-69, 103). Gelijkvloerse verdieping meestal aangepast tot moderne winkelpuien. Nummers 44, 58: twee gelijkaardige lijstgevels van drie bouwlagen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met eigentijdse erker en decoratie (florale motieven, eierlijsten).

In 1914 werden verscheidene huizen, meestal in blok, verwoest en naderhand vervangen door panden in wederopbouwstijl, voornamelijk met barok- of renaissancekenmerken. Nummer 29 (winkelhuis van 1916 naar ontwerp van C. Sol, nummers 31-33 (twee woningen en winkel van 1920 naar ontwerp van A. Ceulemans): topgevels, eventueel met natuurstenen parement; drie traveeën en twee à drie bouwlagen; rechthoekige of steekboogvormige muuropeningen. Nummer 61 naar ontwerp van E. Careels, 1921 als monumentaal hoekpand op de dubbel geknikte rooilijn (Kolveniersvest). Nummer 76 met neo-Lodewijk XV-kenmerken.

Straateinde gekenmerkt door burgerhuizen en winkelhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met integratie van eigentijdse of gefantaseerde bouwelementen zoals erkers en balkons. Nummer 133 (klassiek winkelhuis van 1923 naar ontwerp van A. Ceulemans). Vele met neoclassicistische kenmerken, onder meer nummers 129-131, 135 (1922 naar ontwerp van A. Alpaerts), 137 (enkelhuis van 1924 naar ontwerp van A. Ceulemans), 141, 144 (enkelhuis van 1915 naar ontwerp van C. Sol), 146 (enkelhuis van 1920 naar ontwerp van A. Ceulemans).

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1905; 1904; 1916, tweede halfjaar; 1921, eerste kwartaal; 1921, vierde kwartaal, 1919, tweede halfjaar; 1923, januari-april; 1922, september-december; 1925, januari-april; 1915; 1920, mei-augustus.