Blokstraat

Beschrijving

Verbinding tussen Huibrecht- en Waterpoortstraat. Benaming mogelijk verbastering van "Belokestraat". "Beloke" is synoniem voor een omheind grondgebied, hier verwijzend naar de westelijke afsluiting van de Abtsherberg (?). De Blokstraat begint immers bij de Groenstraat die naar de Abtsherberg leidde.

Hoek met de Wijngaardstraat: eertijds kazerne, sedert 1986 ingenomen door appartementen naar ontwerp van W. Goovaerts in opdracht van Lierse Maatschappij van de Huisvesting. Ernaast de voormalige refugie van Nazaret, in vervallen toestand, met verderop de deels bewaarde afsluitingsmuur van de vroegere Nazarethoeve aan de Lisperstraat: bakstenen muur op sokkel met zandstenen aflijning en geritmeerd door lisenen. Huizen nummers 13-15: opgetrokken in opdracht van de stad na 1865; in één ervan bevond zich eertijds de "Berg van Barmhartigheid".

Rechtse straatwand, eertijds ingenomen door magazijn en bleekhof van fabriek De Heyder, heden bestaande uit veelal aangepaste 19de- en 20ste-eeuwse arbeidershuisjes (onder meer nummers 30-44): groepsbebouwing in spiegelbeeldschema van telkens twee traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken uit rode en zwarte baksteen, onder zadeldaken; getoogde muuropeningen. Mogelijke bouwaanvraag van 1874 voor nummers 38-42, naar ontwerp van F.H. Cox.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1874-1876.