Geografisch thema

De Heyderstraat

ID
2553
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2553

Beschrijving

Tot 1852 een deel van de zogenaamd "Nieuwe Kluizestraat". Nadien De Heyderstraat genoemd. Van oudsher ingedeeld in drie delen: de Kluizendijk door de moerassige beemden ten oosten van de Kleine Nete, met ten noorden de stadsgracht van de eerste omwalling en ten zuiden de hofgracht van de tiendenschuur. Het tweede deel, de Kluizebrug, werd begrensd door twee bruggen: ten westen de brug over de oude Grote Nete (ter plaatse van de huidige nummers 15-27, gebouwd in 1887) of Kerkhofmolenloop en ten oosten de brug over de stadsgracht van de tweede omwalling. Het derde deel liep over het vroegere Kluizekerkhof naar de gelijknamige kerk.

Huidige De Heyderstraat aangelegd circa 1887. Benaming ontleend aan het feit dat P. De Heyder, eigenaar van de gelijknamige textielfabriek, circa 1810 op het voormalige Kluizekerkhof een reeks van vijftien arbeidershuisjes liet optrekken, heden ingenomen door het Gebroeders Doxplein.

Heden licht gebogen, geplaveide straat, uitlopend op de zogenaamde "Kluizekerk" (zie Gebroeders Doxplein). Bij het begin van de straat zogenaamde "Predikherenbrug" over de Kleine Nete, vervangen na de verwoesting van 1914 : natuurstenen brug rustend op twee gedrukte steekbogen: geplaveid wegdek afgezet met ijzeren leuningen tussen arduinen pilasters met topbekroning.

Homogene lintbebouwing, voornamelijk bestaande uit bepleisterde of heden gedecapeerde lijstgevels van twee à drie traveeën en twee tot drie bouwlagen, uit het laatste kwart van de 19de eeuw; overwegend rechthoekige muuropeningen (onder meer nummers 18-20, 24-32). Klassieke kroonlijsten op tandlijsten en klossen, soms op bladwerkconsoles. Nummer 30 met bronzen gevelplaat van A. Poels: "Hier werkte en overleed F. Timmermans, 1886-1947".


Bron     : Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Gegroepeerde stadswoningen

 • Omvat
  Pastorie van de Kluizekerk

 • Omvat
  Twee burgerhuizen

 • Is deel van
  Lier


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Heyderstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/2553 (Geraadpleegd op )