Deensestraat

Beschrijving

Eerste helft oorspronkelijk gekend als "Tuynstraetje", een smal straatje, verbreed in 1837; tot circa 1874-1881 vanaf het Kardinaal Mercierplein, door de huidige tuin van het zwartzustersklooster lopend naar de Volmolenstraat. Benaming ontleend aan de aanwezigheid van een oud gebouw zogenaamd "De Stadstuin", modo "Tuin" op de plaats van het huidige Sint-Jozefgesticht. Vanaf 1852 zogenaamde "Deensestraat" door de nabijheid van het "Hof van Denemarken". In 1874 deels ingelijfd bij de tuin van het zwartzustersklooster. Heden geknikte straat tussen het Kardinaal Mercierplein en de Kloosterstraat, links grotendeels ingenomen door de tuinmuur en gebouwen der zwartzusters (zie Kloosterstraat zonder nummer). Rechterzijde: Sint-Jozefsgesticht. Voor het huis nummer 3 bevond zich eertijds de Minnebrug over de gelijknamige vliet.

• VERMEIREN A., Hervormingen der Deensche straat en harer omgeving, in Lyrana, 1910, p. 52-55.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.