Geografisch thema

Felix Timmermansplein

ID
2563
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2563

Beschrijving

Dit plein, vroeger "Messenstraat" of "Messenpleintje" genoemd, is gelegen ten zuidoosten van de Grote Markt aan de Nete. Tot de Eerste Wereldoorlog bevond zich ook een bouwblok in de bedding, tegenover de huidige nummers 1-2. In 1919 werd voor deze woningen (en de Vismarkt en Hogebrug) een stedenbouwkundige wedstrijd uitgeschreven voor wederopbouw. Op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen werd in 1920 definitief afgezien van de wederopbouw van de woningen in de bedding van de Binnennete, onder meer om hygiënische redenen. De nummers 1-2 werden wel heropgebouwd.

Het Felix Timmermansplein is een rechthoekig gekasseid plein dat ten zuiden afgesloten wordt door "De Fortuin", een 17de-eeuwse graanopslagplaats (nummers 7-9). Voorts wordt het plein gekarakteriseerd door gesloten bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aansluitend bij de Grote Markt. Aan de zijde van de Binnennete bevinden zich gemetste kaaimuren (deels verlaagd), ijzeren leuningen en treurwilgen, een buste van Felix Timmermans (getekend "A-M VOLDERS 1997") op een blauwhardstenen sokkel met het opschrift "FELIX TIMMERMANS 1886-1947" en het Buildragershuisje.

 • CEULEMANS L., Wandeling door Lier, Lier, 1980, 42-43.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Buildragershuis

 • Omvat
  Drie art-nouveaugetinte rijwoningen

 • Omvat
  Hoekpand

 • Omvat
  Opslagplaats De Fortuin

 • Omvat
  Winkelhuis uit begin 20ste eeuw

 • Is deel van
  Lier


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Felix Timmermansplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/2563 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.