Teksten van Felix Timmermansplein

Felix Timmermansplein ()

Dit plein, vroeger "Messenstraat" of "Messenpleintje" genoemd, is gelegen ten zuidoosten van de Grote Markt aan de Nete. Tot de Eerste Wereldoorlog bevond zich ook een bouwblok in de bedding, tegenover de huidige nummers 1-2. In 1919 werd voor deze woningen (en de Vismarkt en Hogebrug) een stedenbouwkundige wedstrijd uitgeschreven voor wederopbouw. Op advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen werd in 1920 definitief afgezien van de wederopbouw van de woningen in de bedding van de Binnennete, onder meer om hygiënische redenen. De nummers 1-2 werden wel heropgebouwd.

Het Felix Timmermansplein is een rechthoekig gekasseid plein dat ten zuiden afgesloten wordt door "De Fortuin", een 17de-eeuwse graanopslagplaats (nummers 7-9). Voorts wordt het plein gekarakteriseerd door gesloten bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, aansluitend bij de Grote Markt. Aan de zijde van de Binnennete bevinden zich gemetste kaaimuren (deels verlaagd), ijzeren leuningen en treurwilgen, een buste van Felix Timmermans (getekend "A-M VOLDERS 1997") op een blauwhardstenen sokkel met het opschrift "FELIX TIMMERMANS 1886-1947" en het Buildragershuisje.

• CEULEMANS L., Wandeling door Lier, Lier, 1980, 42-43.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde

Eertijds zogenaamde "Messenstraat" of "Messenpleintje", gelegen ten zuidoosten van de Grote Markt aan de Nete, tot de Eerste Wereldoorlog met bouwblok in de bedding tegenover de huidige nummers 1-2. Opgenomen in de stedenbouwkundige wedstrijd (1919) voor de reconstructie van de Vismarkt, zie aldaar; het advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen volgend wordt in 1920 definitief afgezien van zijn wederopbouw, onder meer om hygiënische redenen.

Heden rechthoekig gekasseid plein met treurwilgen. Ten zuiden bevindt zich "De Fortuin", een voormalige graanopslagplaats, en centraal staat het 17de-eeuwse buildragershuisje. Voorts gekarakteriseerd door bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummers 3, 4, 6 met bouwaanvraag van 1910; nummer 5 met behouden houten winkelraam.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1910.
  • CEULEMANS L., Wandeling door Lier, Lier, 1980, p. 42-43.