Zogenaamd naar de aanwezigheid van de "Kluizekerk". Naar verluidt de oudste straat van het "Kluizekwartier". In 1383 aankoop van het zogenaamde "Strypensveld" door het Lierse magistraat, dat er straten liet doortrekken en zo de "Kluizewijk" tot stand bracht. Van 1830 tot 1852 zogenaamd "Oude Kluizestraat" in tegenstelling tot de nieuwe Kluizestraat (huidige De Heyderstraat).
Straatbeeld voornamelijk gekarakteriseerd door kleinschalige arbeidershuisjes, uit de 19de en 20ste eeuw, doch veelal recent aangepast. Meestal bepleisterde en beschilderde lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen; nummers 78-82: deuren met lateiconsooltjes.
Nummers 15-23: sobere bepleisterde en beschilderde of gecementeerde (nummers 21-23) 19de-eeuwse lijstgevels, van drie traveeën en twee bouwlagen (nummer 23 met mezzanino) onder zadeldaken. Rechthoekige of getoogde muuropeningen. Nummers 15 en 23 iets rijker uitgewerkt; rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken (derde kwart 19de eeuw), bij nummer 15 in licht geprofileerde omlijsting. Nummer 23 met spiegelversiering op de borstweringen der bovenvensters.
Nummer 13: volledig vernieuwde gevel waarin nis met gepolychromeerd houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw en kind, vermoedelijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, toen hier het "Genootschap van Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans van de Kluizestraat" bestond. Gerestaureerd door Van der Wee circa 1937 naar aanleiding van het 100-jarig bestaan.
- CHARLE A.-CEULEMANS L., Volksdevotie te Lier, Lier, 1981, p. 58-61.