Maasfortbaan

Beschrijving

Zogenaamd naar een plaatselijke, adellijke familie uit de 13de eeuw. Oorspronkelijk een smalle, kronkelige voetweg, de zogenaamde "Binnenweg", van de Leuvense Poort (Veemarkt) naar de Maesfortbrug, een belangrijk knooppunt. In de stadsrekeningen van 1496-1497 is er reeds sprake van een brug. Circa 1620-21 bestond er een schans en herberg. Weg aangekocht door de stad in 1899, nadien recht gemaakt en verbreed.

Huidig straatbeeld gekarakteriseerd door een typische lintbebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Veelal eenvoudige woningen van twee bouwlagen onder zadeldaken, sporadisch verbroken door nieuwe bouw.

• VERMEIREN A., De Maesfortbrug te Lier, Lier, 1928.