Mechelsesteenweg

Beschrijving

Belangrijke uitvalsweg, richting Mechelen, in het verlengde van de Mechelsestraat, doorsneden door de Lierse Ring en bijgevolg met twee woonkernen, één voor de Ring en één voorbij de Ring. Laatstgenoemde met een eigen parochiekerk (Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt), opgericht als kapelanie in 1930, erkend als parochie in 1938.

Brede geasfalteerde baan bij het begin gekarakteriseerd door een heterogene lintbebouwing vanaf circa 1900 (onder meer nummers 131-139: gegroepeerde eengezinswoningen van twee bouwlagen onder zadeldaken). Hoe dichter bij het centrum, hoe ouder de bebouwing. Enkele vrijstaande villa's uit de jaren 1920-1930. Nummers 219-221: alleenstaande woning met kenmerken verwijzend naar de nieuwe zakelijkheid. Verderop groot aantal woningen vanaf circa 1950. In de omgeving van het militaire kerkhof: gegroepeerde recente eengezinswoningen van twee bouwlagen onder zadeldaken vanaf circa 1970, villa's en appartementsgebouw. Vervolgens meer landelijk gebied met onder meer "Ringenhof" (nummer 259) en "Hof van Lachenen" (nummer 309) en verspreide hoeven.

• SOL A., Persoonlijk archief.