Stationlaan

Beschrijving

In 1856 komt Bilzen op de lijn Hasselt-Maastricht (Aken) te liggen. In 1863 wordt de lijn Hasselt-Bilzen-Tongeren in gebruik genomen, en wordt het huidige station gebouwd. In 1932 komt er een verbinding met Winterslag, één van de zogenaamde "Koolmijnlijnen".

De oorspronkelijke bebouwing, volgens de verder vermelde elementen, is typisch voor het residentiële karakter van alle eind 19de-eeuwse stadsuitbreidingen in de nieuwe stationsbuurten. De huidige bebouwing wordt, naast de vermelde oudere elementen, gekenmerkt door recente bebouwing.

Auteurs : Schlusmans, Frieda