Geografisch thema

Ouderijstraat

ID
2636
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2636

Beschrijving

Smalle geasfalteerde straat, aanvankelijk vertrekkend en eindigend bij de Mechelsesteenweg en parallel verlopend met laatstgenoemde langsheen de Nete. Eerste gedeelte nu gewijzigd in Sint-Annastraat. Volgens A. Vermeiren oorspronkelijk een verbindingsweg tussen Lier en Mechelen, vermoedelijk Rijstraat genoemd om een onderscheid te maken met de voetgangersweg naar Mechelen. Na de aanleg van de huidige baan van Lier over Duffel naar Mechelen (1827), nog enkel gebruikt als landbouwweg en "Oude Rijstraat" genoemd. Benaming mogelijk ook afkomstig van "Oudera" een gedeelte van de Lierse Bijvang langs de Beneden-Nete (op de plaats van het huidige Ringenhof, Mechelsesteenweg nummer 259).

  • VERMEIREN A., De oude Rijstraat, in Lyrana, 1910, p. 138-140.

Bron     : Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Boogbrug over de Nete

  • Omvat
    Hoeve Waterschranshoeve

  • Is deel van
    Lier


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ouderijstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/2636 (Geraadpleegd op )