Geografisch thema

Rivierstraat

ID
2652
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2652

Beschrijving

Geplaveide zijstraat van de Lispersteenweg, zowel vertrekkend van als eindigend bij laatstgenoemde. Tussen nummer 2 en 10: toegang tot de achterin gelegen, voormalige fabrieksgebouwen van Inza, opgericht als margarinefabriek in 1896 en onder meer uitgebreid met een machinekamer naar ontwerp van C. Sol, in 1912, heden volledig gesloopt; bijhorend huizenblok nummers 10-22, eveneens naar ontwerp van C. Sol in opdracht van de fabriekseigenaars Albers. Voorts lintbebouwing met ééngezinswoningen van twee bouwlagen onder zadeldaken, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan onpare zijde voornamelijk achtergebouwen van de Lispersteenweg. Aan de Nete verdedigingsbunker van gewapend beton, deel uitmakend van de anti-tankhindernis aangelegd in 1939-1940 (zie Inleiding Kanton Lier).

 • Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1912.
 • SIMON STEVINSTICHTING, dossier anti-tankhindernis.
 • SOL A., Mondelinge toelichting.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoningen

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing

 • Is deel van
  Lier


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rivierstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/2652 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.