Geografisch thema

Sionsplein

ID
2660
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2660

Beschrijving

Tot in 1828 bevond zich hier de "Sions Molenbergh" met de oude "Sionsmolen", ook "Clausgommaersmolen" genoemd of "Onze-Lieve-Vrouwemolen". Reeds vermeld in 1415; sedert eind 17de eeuw eigendom van het Sionsklooster. In 1799 door de Fransen aangeslagen en verkocht. Door het nivelleren van de molenberg en de vestbergen, ontstond het Sionsplein zogenaamd naar de vroegere molen.

Heden rechthoekig plein aan de Kleine Nete, gekarakteriseerd door een sobere, vaak aangepaste arbeidersbebouwing, uit de tweede helft van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; lijstgeveltjes meestal van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken; veelal rechthoekige muuropeningen. Nummer 4. met behouden houtwerk.


Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Stadsmagazijn

  • Is deel van
    Lier


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sionsplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/2660 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.