Geografisch thema

Wezenstraat

ID
2683
URI
https://id.erfgoed.net/themas/2683

Beschrijving

Zogenaamd naar aanleiding van de inrichting van de infirmerie (nummer 6) als weeshuis. Geknikte en gekasseide begijnhofstraat, vermoedelijk aangelegd bij de uitbreiding van het begijnhof in 1685, door aankoop van een hofstede ter plaatse van vermelde straat en de Kalvarieberg.

Rechter straatzijde was tot dan een blinde muur, namelijk de noordelijke omheiningsmuur van het begijnhof. De fundering van laatstgenoemde bleef bewaard in de onderbouw van de tuinmuur links van de nummers 2, 4. Begin van de straat ingenomen door de hoofdingang van het hof in laat-barokke omlijsting met rechts nachtpoortje; aansluitend "portieressenhuis" (nummer 2). Sobere toegangspoort op het einde van de straat. Linkerzijde ingenomen door bewaarde begijnenhuisjes van bak- en zandsteen, met voortuintjes. Straatbeeld voorts gedomineerd door de zogenaamd "infirmerie" op het einde van de straat rechts.


Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof

  • Omvat
    Begijnenhuis Sint-Merten

  • Omvat
    Infirmerie van het begijnhof

  • Omvat
    Portieressenhuis

  • Omvat
    Rij begijnenwoningen

  • Omvat
    Toegangspoort van het begijnhof

  • Omvat
    Toegangspoort van het begijnhof

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wezenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/2683 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.