Wezenstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar aanleiding van de inrichting van de infirmerie (nummer 6) als weeshuis. Geknikte en gekasseide begijnhofstraat, vermoedelijk aangelegd bij de uitbreiding van het begijnhof in 1685, door aankoop van een hofstede ter plaatse van vermelde straat en de Kalvarieberg.

Rechter straatzijde was tot dan een blinde muur, namelijk de noordelijke omheiningsmuur van het begijnhof. De fundering van laatstgenoemde bleef bewaard in de onderbouw van de tuinmuur links van de nummers 2, 4. Begin van de straat ingenomen door de hoofdingang van het hof in laat-barokke omlijsting met rechts nachtpoortje; aansluitend "portieressenhuis" (nummer 2). Sobere toegangspoort op het einde van de straat. Linkerzijde ingenomen door bewaarde begijnenhuisjes van bak- en zandsteen, met voortuintjes. Straatbeeld voorts gedomineerd door de zogenaamd "infirmerie" op het einde van de straat rechts.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.