Aarschotsebaan

Beschrijving

Hoofdstraat van het gehucht Heikant. Steenweg van Lier naar Aarschot aangelegd circa 1835. Parochie opgericht bij Koninklijk Besluit van 26 oktober 1876.

Brede geasfalteerde baan die het zuidelijk deel van de gemeente doorkruist, richting Aarschot. Qua bebouwing bestaande uit gegroepeerde eengezinswoningen van twee bouwlagen onder zadeldaken, vanaf circa 1920. Nabij het centrum vaak met kleurige bakstenen gevels; aan onpare zijde dikwijls vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Voorts een aantal kleine hoeven uit het eerst kwart van de 20ste eeuw en verderop villa's vanaf circa 1950.

• Eenige aantekeningen over het ontstaan en de opkomst der parochie Sint Rumoldus-Berlaar, sine loco, sine dato.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.