Bomastraat

Beschrijving

Rechte straat tussen Nieuwland en Ham, afgelijnd in 1901 en verkaveld volgens de plannen van V. Compijn in 1903, 1904 en 1907.

De linker straatwand wordt haast volledig bepaald door de elektriciteitscentrale (nummer 11), bijhorende woningen en elektriciteitskabine in zakelijke baksteenstijl naar ontwerp van architect De Bondt (nummers 13 tot 33). Aansluitend stapelhuis (nummer 35) met gecementeerde voorgevel met typische topgevel en gebogen vensteropeningen. De rechter straatzijde bij het begin van de straat is ingenomen door industriële gebouwen in sobere baksteenarchitectuur. Overigens kleinschalige bebouwing uit vroeg 20ste eeuw met enkele neoclassicistisch getinte enkelhuizen (nummers 2, 4, 20, 39, 41) met typische wit bepleisterde parementen verrijkt met imitatiebanden, drie bouwlagen van twee of drie traveeën en zadeldak. Omlijste vensters, versierde borstweringen en aflijnende kroonlijst.

De bakstenen gevels worden voornamelijk gemarkeerd door een houten erker op de bel-etage (nummers 47, 58, 60) en variërende vensteropeningen. Nummer 47 met twee bouwlagen is gemarkeerd door een breed linker zijrisaliet met bekronende puntgevel, horizontale platte banden, tweekleurige booglijsten rond de rondboogvensters en faïencetegels in de verdiepte borstweringen. Nummer 52 vertoont een parement van geglazuurde baksteen verrijkt met kleurige geblokte motieven en een tegelfries in het zijrisaliet.

• Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, F.158/D.91.
  • FLOUQUET P.L. 1937: Dynamisme de l'architecture flamande, Bâtir, 1001.