Het eerste straatgedeelte ligt binnen de zogenaamde Kuip; het hier besproken gedeelte loopt dus van de voormalige watermolenbrug en Braempoort (middeleeuwse stadsversterking), ter hoogte van het huidige François Laurentplein, naar de Zuidstationstraat. Oude invalsstraat vanuit Brabant. Noordzijde verbreed bij Koninklijk Besluit van 1869; in twee delen opgesplitst door het stervormige kruispunt met Hippoliet Lippensplein en tevens voorzien van een aangepaste aflijning in 1883 volgens het "Zollikofer - De Vigneplan" waarbij men de rechtstreekse verbinding voorzag van de nieuwe Sint-Annakerk en het Zuidstation met het oude stadscentrum (Kouter).
Interessant straatbeeld met sporen van de oude bebouwing opklimmend tot de 17de of 18de eeuw tussen de statige burgerhuizen uit vierde kwart 19de eeuw met overwegend neoclassicistische inslag. Begane gronden doorgaans verbouwd tot moderne winkelpuien. Door het verspringen der rooilijn werd voor de huidige zogenaamd "Protestantse tempel" een pleintje gevormd.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)