Geografisch thema

Eikerweg

ID
272
URI
https://id.erfgoed.net/themas/272

Beschrijving

Vormde samen met de Oude Heidestraat, de Korte Heidestraat en Eik (grondgebied Bilzen) de oude kern van het gehucht Eik, aangeduid als "Hameau Eeck" op de Ferrariskaart (1771-1777), "Hameau Eik" in de Atlas van de Buurtwegen (1846). De bebouwing bestond hoofdzakelijk uit langgestrekte hoeven met oriëntatie noordoost-zuidwest en één vierkanthoeve (grondgebied Bilzen). De Eikerweg zwenkt op de Ferrariskaart naar het oosten om daar de heide in te lopen, de Oude en de Korte Heidestraat lopen dood op de grens met de heide; zij liggen aan de rand van het landbouwgebied. In de 19de eeuw vormde de Hoefsmidstraat, via de huidige Waterstraat, de verbinding met het centrum van Munsterbilzen. Kern van het gehucht is de Onze-Lieve-Vrouwekapel, gelegen op de hoek met de Hoefsmidstraat, waar zich in de 19de eeuw een driehoekig pleintje bevond.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Onze-Lieve-Vrouwekapel

  • Is deel van
    Munsterbilzen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eikerweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/272 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.