Dampoortstraat

Beschrijving

Aangelegd in vierde kwart 18de eeuw in de vroegere Jooremaaikensmeers, na de ontmanteling van de 16de-eeuwse stadsversterking (zie ook Rodetorenkaai). Genoemd naar de eertijds nabijgelegen Dampoort of Antwerpse poort, gebouwd op de vest van 1488 in 1577, gesloopt in 1782 en vervangen door een nieuwe poort in 1829-33/37, op haar beurt gesloopt in 1860.

Vrij homogene bebouwing met bepleisterde gevelwanden, opgesplitst in twee registers; verminkte begane gronden met banale winkelpuien en bepleisterde bovenbouw. De hoekgebouwen vertonen afgekante hoekpanden.

Aanvullende informatie

Tegen de voorgevel van het hoekhuis met de Bastionstraat (Dampoortstraat 68) bevindt zich een eenvoudige rechthoekige gedenkplaat uit blauwe hardsteen. Aan de linkerzijde en bovenaan ziet men een lauriertak met lint, die in de steen werd gekapt. Erop werd, in de linkerbovenhoek, een wapenschild met klimmende leeuw afgebeeld, symbool voor België. Hiernaast leest men de tekst, in de steen gekapt en met bladgoud versierd : "HULDE / AAN ONZE / GESNEUVELDE / GEBUREN / VOOR HET / VADERLAND / 1914 - 1918". Hieronder bevinden zich de namen van de gesneuvelden, waaronder "DE OFFICIELE DEKENY / DAMPOORTSTRAAT".
  • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.
Auteurs : Depestel, Sarah