François Laurentplein (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

Beschrijving

Met het Zollikofer-De Vigneplan in 1884 aangelegd plein op de overwelfde Nederschelde. Oostgrens van de Kuip waardoor de westzijde van het plein reeds behandeld werd in het eerste boekdeel.

De zuidkant van het heden gedeeltelijk begraasd en beboomd plein met parking is sinds 1908 ingenomen door het monumentale bronzen standbeeld van prof. Laurent naar ontwerp van J.P. Van Biesbroeck.

De oostwand, tussen de Vlaanderenstraat en de Brabantdam, voorheen ook Reep genoemd met mogelijk nog behouden oudere panden (nummer 49), is heden overwegend bepaald door nieuwe hoge bouw (nummer 1-45).