Geografisch thema

François Laurentplein (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

ID: 2732   URI: https://id.erfgoed.net/themas/2732

Beschrijving

Met het Zollikofer-De Vigneplan in 1884 aangelegd plein op de overwelfde Nederschelde. Oostgrens van de Kuip waardoor de westzijde van het plein reeds behandeld werd in het eerste boekdeel.

De zuidkant van het heden gedeeltelijk begraasd en beboomd plein met parking is sinds 1908 ingenomen door het monumentale bronzen standbeeld van prof. Laurent naar ontwerp van J.P. Van Biesbroeck.

De oostwand, tussen de Vlaanderenstraat en de Brabantdam, voorheen ook Reep genoemd met mogelijk nog behouden oudere panden (nummer 49), is heden overwegend bepaald door nieuwe hoge bouw (nummer 1-45).


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

 • Omvat
  Rijhuis

 • Omvat
  Rijhuis

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding

 • Is gerelateerd aan
  François Laurentplein (middeleeuwse stadskern)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: François Laurentplein (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling) [online] https://id.erfgoed.net/themas/2732 (Geraadpleegd op 20-01-2021)